Angiogram, MR- és CT-felvételek


Az angiogram

Az angiogram olyan röntgentípus, ahol a kontrasztanyagot juttatnak a test bizonyos ereibe, hogy az artériák és vénák véráramáról pontosabb képet kapjanak. A megjelenő érrajzolat megmutatja a különböző testrészek vagy szervek tápláló ereinek állapotát, betegségeit. Ez a fajta érábrázolás a fej, nyak, szív, tüdő, végtagok, hát, vagy has vénáinál és artériáinál is használható.

Az angiogram ideje alatt egy műanyag csövet (kis katéter,2.3 mm átmérővel) helyeznek el a könyök vagy a lágyék környékére, a vzsgálandó területtől függően. Ezen keresztül juttatják be a kontrasztanyagot az erekbe, hogy a röntgenfelvételen jól látható legyen az adott terület. Ez az úgynevezett hagyományos vagy katéteres érfestés.

makkegeszseg_angiogram

Kép forrása: Qmedicine.co.in

Angiogram vizsgálat leggyakoribb okai:
 • belső vérzés forrásának kiderítése
 • a  láb és kar ütőereinek szűkülete mely fájdalmat, fekélyt, üszkösödést okoz
 • vese ereinek szűkülete, mely magas vérnyomást okoz
 • ér fejlődési zavarok, tágulatok, sérülések kimutatása
 • a főütőér tágulatának, megrepedésének igazolása
 • az agy ereinek szűkülete
 • daganatokat ellátó erek kimutatása

 

CT- és MR-felvételek
mri-gep-makkegeszseg

Kép forrása: pixabay.com

CT-vizsgálat

A komputertomográfia (CT) és a magmágneses rezonanciás képalkotás (MRI, MR) a legtöbb szövettípus feltérképezésére alkalmas. A CT gyengített röntgensugarakkal dolgozik A sugárforrás elfordul a páciens körül, és a számítógép rögzíti a különféle sűrűségű szövetek által elnyelt sugárzásmennyiséget. A rétegenként felvett adatokból készül el a végső, keresztmetszett kép. Az MRI-vizsgálat során a beteget erős mágneses térbe fektetik, ahol a test hidrogénatomjai a mágneses erővonalak szerint rendeződnek. Ekkor rádióhullámokkal kibillentik az atomokat ebből a rendezettségi állapotból. Ahogy innen visszatérnek eredeti pozíciójukba, az engergialeadás rádiójelek formájában rögzíthető.

Milyen esetekben ajánlott a CT?
 • balesetek, sérülések esetén vérzés vagy a csontok és lágyrészek állapotának megítélésére
 • az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására
 • daganatos betegségek gyanúja esetén
 • ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára
 • agyi és gerinc idegek betegségeinek keresésére
 • arckoponya, orrmelléküregek állapotának felmérésére
 • gyulladásos betegségek kimutatására.
Hogyan zajlik a CT vizsgálat?

A CT-vizsgálószerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, az alján egy mozgó asztallal. Vizsgálat közben ezen fekszik a beteg. A mérés rövid ideig tart, alatta nem szabad se mozogni, se lélegezni. Legtöbb esetben a második “mérés” előtt vénásan jódos kontrasztanyagot adnak. Szükség esetén több “mérés” is készül.

Hasi-kismedencei általános CT-vizsgálatnál 60-90 perc alatt 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztani a páciensnek a szervhatárok jobb elkülönítésére. Ezen belül is speciális eset a vékonybelek, vastagbelek, a szív- és a szív koszorúereinek vizsgálata.

A vékonybélnél a vizsgálathoz szükség van a vékonybelek folyadékkal történő feltöltésére. A vastagbelek vizsgálatához a kellően kitisztított vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltik, ehhez injekcióban görcsoldót adnak, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsék. A szív és a szív koszorús ereinek vizsgálatakor a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázolják a szívet és annak ereit.

 

MR-vizsgálat
Milyen esetekben ajánlott az MR?
 •  a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára
 • a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence vizsgálatára
 • A leggyakoribb indikációk: fejfájás, szédülés, ízületi problémák, sérülések, áttétkeresés, gerincproblémák.

 

Az MR-berendezés

Az MR-készülék fő része a mágnes. Úgy alakították ki, hogy a beteg a mágneses tér közepén fekve helyezkedhessen el. Technikailag kétféle típus létezik, az alagútrendszerű és az úgynevezett nyitott mágnes. Az alagútrendszerű meglehetősen szűk, a klausztrofóbiás betegek nehezen viselik el, bizonyos testméret felett pedig a vizsgálat fizikailag lehetetlenné válhat. A nyitott mágnes az alagúthoz képest kissé kényelmesebb, így a zárt helyet nehezen viselő vagy a rossz állapotú betegek és a gyermekek vizsgálata szempontjából előnyt jelenthet.

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat fekvő helyzetben történik s több mérési sorozatból áll. Egy-egy sorozat 2-4 percig tart, eközben nem szabad mozogni. A vizsgálati idő testtájanként 15-40 perc. A mellkasi és hasi MR vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

A vizsgálat pacemakert viselők, illetve beépített protézis, szög, csavar, vagy bármilyen más mágnesezhető anyaggal rendelkezők esetében nem végezhető el. A vizsgálat közben ezek az implantátumok a mágnesesség miatt a helyükről elmozdulván sérülést okozhatnak, vagy a lelet értékelhetőségét meghiúsíthatják.

 

————————————————————————–

EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELHETIK:

————————————————————————–

Az emberi test csodája I.
Mi az az antioxidáns?
Mi a baj a finomított cukorral?
A test feltérképezési eljárásai
Mikrohullámú sütő – Valóban káros az egészségre?
Diéták fajtái
Atkins diéta, fogyókúra – Húst hússal?
A Candida diéta
Juharszirup diéta – Látványos fogyókúra vagy veszélyes sztárallűr?
Lúgosító diéta
Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!
A Paleo-diétáról – Alapelvek egyszerűen
Az ételallergia
Elhízás? Pajzsmirigyprobléma is okozhatja!
Az izmokból eredő tenziós (feszítő) fejfájás
A cluster fejfájás
Omega-3, omega-6 zsírsavak – A szív barátai
Nagyanyáink receptjei megfázás ellen
10 meghökkentő tény az emberi testről!
Mit jelent a placebo hatás és mért működik?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.