Megfázás és influenza – ez a különbség közöttük!


A mindennapokban gyakran használjuk a megfázás kifejezést a náthára és influenzára egyaránt. Pedig jelentős különbség van a két betegség között. A megfázás nem súlyos, míg az influenzát komolyan kell venni, esetleges szövődmények kialakulására való tekintettel.

Közös jellemzőjük, hogy mindkettőt vírusos fertőzés okozza, és mindkét betegség a felső légutakat érinti. Leggyakrabban a téli időszakban fordul mindkettő elő, de bármikor előfordulhatnak az év során. A tünetek nagyon hasonlóak, főként a korai szakaszban, ezért keverjük őket össze. De van néhány lényeges eltérés a tüneteket tekintve, melyek befolyásolják a kór megelőzését, lefolyását és kezelését is.

 

Milyen időjárás kedvez a náthának és influenzának?

Régóta tartja magát az a tévhit, miszerint a téli megbetegedések első számú oka a hideg időjárás. Valójában a legtöbb megfázás és vírusos megbetegedés éppen annak köszönhető, hogy a levegőtlen, bezárt terekben az emberek egymásnak adják át a fertőzéseket. Ezek a vírusok cseppfertőzés útján terjednek, így a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen, az iskolában és minden olyan helyen, ahol sok emberrel találkozhatunk, nagy a fertőződés veszélye. A téli időszakban vitaminhiánnyal küszködünk, az időjárás pedig hideg és nyirkos, s ezek a körülmények hozzájárulnak a szervezet ellenálló-képességének csökkenéséhez. Ez ideális időszak a vírusok szaporodásához. Ezért érdemes sokszor rövid ideig szellőztetni és kisebb sétákat tenni a friss levegőn.
Nátha: A náthát leggyakrabban valóban a hideg levegő hosszan tartó belélegzése és az időjáráshoz viszonyított alulöltözöttség miatti meghűlés okozza. De lehet tartós szellemi és fizikai túlterheltség következménye is.
Influenza: Az influenzavírusoknak pont nem a metszően hideg, mint inkább a nedves, párás, esetleg fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez a leginkább. Jellemzően egy-egy influenzajárvány a szürke, nyálkás időszakok után indul útjára.

A nátha és az influenza tünetei közötti különbségek

A megfázás leggyakoribb tünetei:
• orrfolyás, orrdugulás
• tüsszögés
• torokfájás
• váladékos köhögés

Az influenza leggyakoribb tünetei:
• láz
• hidegrázás
• testfájdalom
• fejfájás, gyengeség, fáradtság
• száraz köhögés, mellkasi fájdalom

Az alábbi táblázat összefoglalja a szimptómák különbségeit:

TÜNETEK MEGFÁZÁS, NÁTHA INFLUENZA
Kialakulás időtartama fokozatos (torokfájás, később orrfolyás, majd köhögés) gyors, pár óra alatt elhatalmasodik a szervezeten
Gyengeség, fáradtság enyhe erős, sokáig tartó
Orrfolyás, orrdugulás nagyon gyakran ritkán vagy sosem
Tüsszentés gyakran ritkán
Torokfájás gyakran ritkán
Láz előfordulhat hőemelkedés, 1-2 napig magas láz, 3-4 napig
Testfájdalom ritkán, enyhe gyakori, erős
Köhögés váladékos köhögés száraz köhögés
Mellkasi fájdalom ritkán, enyhe erős
Fejfájás ritkán gyakran
Lezajlási idő 1-2 nap lappangás után 7-10 nap 1-4 nap lappangás után 1-2 hét, teljes felépülés 2-3 hét
Esetleges szövődmények arcüreggyulladás, középfülgyulladás – fülfájás tüdőgyulladás, hörghurut
Okozóik

Mindkét betegséget vírusok okozzák, de nem ugyanazok.

Nátha: Több száz, genetikailag gyorsan változó vírus okozhatja. Nem meglepő, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni.
Influenza: Több száz féle influenzavírus létezik, s ezeknek három nagy csoportja van: az A, a B és a C típus. Az A-vírus okozza a világjárványokat (ún. pandémiákat), a B kisebb csoportok megbetegedését okozza, míg a C csak ritka, egyedi esetekért felelős.

 

Kezelésük

Antibiotikumos kezelésre nincs szükség, mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák! Ágynyugalom javasolt, tehát ezeket a betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozókat. Sok pihenéssel, kellő folyadékfogyasztással és immunrendszer-erősítéssel segíthetjük a folyamatot. Influenza esetében a szövődmények elkerülése érdekében vagy azok kezelésére írnak fel antibiotikumot. Tüneti kezelést, fájdalom- és lázcsillapítókat javasolhatnak még az influenza esetében.

 

Megelőzésük

Mozogj sokat a szabadban, de a hideg levegőt ne a szádon, hanem az orrodon át lélegezd be, esetleg egy sálon keresztül! Mindkettő esetében az általános higiéniai szabályok fokozott betartásával tudjuk növelni a megelőzés esélyét. Mossunk gyakrabban kezet, különösen tüsszentés vagy orrfújás után! Minden orrfújásnál használjunk új papír zsebkendőt, amit utána azonnal dobjunk ki! Védjük homloküregünket: viseljünk sapkát! Kerüljük a tömeget és a zárt, zsúfolt tereket!

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.