Nagyanyáink receptjei megfázás ellen


A hidegebb hónapokban gyakori a köhögés, megfázás, nátha és torokfájás. Amennyiben komolyabb a probléma, orvoshoz kell fordulni. Ugyanakkor úgy tűnik, ezeknek a napjainkat megkeserítő, de gyakori megfázásoknak a gyógyulási ideje gyógyszerrel 7 nap, gyógyszer nélkül pedig egy hét.  Ezért, hogy ne terheljük szervezetünket feleslegesen mesterséges készítményekkel, érdemes elővenni a kamrából nagyanyáink jó öreg receptjeit, mert ma is ugyanúgy beválnak, mint régen.

Bizonyára sokan, sokféle régi gyógymódot ismertek a következő listában, de mivel ismétlés a tudás anyja, lássuk őket:

  • fokhagyma

makkegeszseg_megfazas_fokhagymaEgyik legősibb és legsokoldalúbb természetes antibiotikumunk. Ez a fantasztikusan jótékony gyógy- és fűszernövény antibakteriális és gombaölő hatása révén segít elmulasztani az orrdugulást és javítja az étvágyat. A fokhagyma enyhíti a torokfájást, csökkenti az orrdugulást és a hörgőket is tisztítja. Hatásait a benne lévő kénnek köszönheti. Ez adja jellegzetes szagát és ízét is. Náthás időszakban érdemes hetente legalább egyszer nyers fokhagymát enni. Ha nem csúszik le natúron, kevés olívaolajjal fóliában megsütve, kenyérre kenve is fogyasztható.

TIPP! Mit tegyünk, ha zavar minket a fokhagyma illata:

  1. rágjunk petrezselyemzöldet
  2. öblítsük ki a szánkat szegfűszegolajos vízzel (egy pohár vízbe 1-2 csepp szegfűszegolaj)
  3. végső esetben fogyasszunk fokhagymaolaj kapszulát, vagy fokhagymacseppet.

 

  • vöröshagyma

makkegeszseg_megfazas_voroshagymaA népi gyógyászatban a légúti betegségek gyógyszere. Enyhíti az arcüregekben lévő dugulást és tisztítja a hörgőket. A tüdőgyulladásra és az asztmára is jó hatással van. Meghűlés esetén segít, ha mélyen beszívjuk a felvágott vöröshagyma illatát. Baktériumölő hatású, s a tüdőt tisztítja.

Elkészítése: a kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, így csökkenthetjük az intenzív ízét.

Hagymateát is készíthetünk belőle, régi bevált háziszer, mely gyorsítja a gyógyulást: Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük 10-15 percig egy liter vízben. Pirítsunk hozzá néhány evőkanálnyi cukrot (lehetőleg barnacukrot) s öntsük fel a hagymaleszűrt levével. Adhatunk hozzá szárított kamillát vagy hársfát is. Kortyonként fogyasszuk, mézzel.

 

  • fahéj

makkegeszseg_megfazas_fahejA fahéj egyik legfontosabb hatása, hogy fertőzésmegelőző! Így teába, ivólevekbe keverve nem csak pikáns ízt kölcsönözhetünk vele, hanem egészségesebb is.

Fontos! Várandós nők NE alkalmazzák fűszerként sem, mert izgatja a méhizomzatot, ezáltal veszélyeztetheti a magzatot!

 

 

  • méz

makkegeszseg_megfazas_mezEgyike a legrégebbi természetes gyógyhatású ínyencségeknek. Beltartalmi értékeivel kevés dolog vetekedhet. Gyógyító hatásaival az apiterápia foglalkozik. A méz nagy energiatartalmú, de könnyen emészthető, fertőtlenítő hatású, fájdalomcsökkentő, nyugtató. Csökkenti a megfázás tüneteit, a torokfájást, köhögést, lázat, és segíti a szervezet méregtelenítését.

 

 

  • erős paprika

makkegeszseg_megfazas_csipospaprikaAz erős paprika csípősségét “okozó” kapszaicin segíti a váladék eltávolítását az orrüregben és a tüdőben.  Segíti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulás enyhülését.

 

 

 

  • forralt bor

makkegeszseg_megfazas_forraltborKi ne ismerné a népi gyógyászat egyik legjobb módszerét, az illatos, gőzölgő forralt bort? A fehér vagy vörösbort forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel.  Kortyolgatva fogyasszuk, de csak mértékkel…

 

 

 

  • húsleves

makkegeszseg_megfazas_huslevesAkárcsak a többi forró ital, egyrészt folyadékpótló szerepet tölt be, másrészt segít felszakítani a váladékot.  Fokhagymával vagy Cayenne-borssal még hatásosabban enyhíti a tüneteket.

 

 

 

  • savanyú káposzta

makkegeszseg_megfazas_savanyukaposztaA káposzta magas C-vitamin tartalma ételeink elkészítése során javarészt tönkremegy. Ezért jó tudni, hogy a káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin tartalmát. A hideg téli hónapokban tehát a savanyított káposzta segíthet a C-vitamin szükségletünket pótolni.

 

 

Végül az elmaradhatatlan:

  • Folyadék, folyadék, folyadék!

makkegeszseg_megfazas_folyadekvizA meghűlést okozó vírusok a torok és az orr kiszáradt nyálkahártyáján tenyésznek. Azért van szükség sok folyadékra, hogy serkentsük a váladék termelődését, s az orrunkon keresztül mielőbb távozzanak a kórokozók. Ihatunk vizet, de feltuningolhatjuk egy kis citrommal vagy belevághatunk ízesítőnek egy kis narancsot is a C-vitamin tartalma miatt.

 

 

 

—————————————————————

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

—————————————————————

Az emberi test csodája I.
Mi az az antioxidáns?
Mi a baj a finomított cukorral?
Omega-3, omega-6 zsírsavak – A szív barátai
A test feltérképezési eljárásai
Mikrohullámú sütő – Valóban káros az egészségre?
Diéták fajtái
Atkins diéta, fogyókúra – Húst hússal?
A Candida diéta
Juharszirup diéta – Látványos fogyókúra vagy veszélyes sztárallűr?
Lúgosító diéta
Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!
A Paleo-diétáról – Alapelvek egyszerűen
Az ételallergia
Elhízás? Pajzsmirigyprobléma is okozhatja!
A fejfájások típusai
Az izmokból eredő tenziós (feszítő) fejfájás
10 meghökkentő tény az emberi testről!
Mit jelent a placebo hatás és mért működik?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.