Mit jelent a placebo hatás és miért működik?


„Attól még, hogy nem érted, nem kell elutasítanod. Az elektromosság működésével sem kell tisztában lenned ahhoz, hogy élvezhesd az előnyeit. Magam sem tudom, mi fán terem.

Azt viszont igen, hogy a segítségével megsüthetem egy ember ebédjét, vagy akár őt magát is!”
/Bob Proctor/

 

A placebo gyógyszerészeti hatás nélküli anyag, amely sokszor mégis segít. Semleges szert jelent, viszont a hatása lehet erőteljes. Egy gyógyító erő a kezelés hatékonyságában való hit által. Gyógyszerek klinikai tesztelésekor gyakran alkalmazzák, s az eredmények nem elhanyagolhatóak. Sajnos a placeboként történő minősítést általában negatív felhanggal szokták emlegetni. Pedig ez egy fantasztikus dolog, amelynek miértjeire jelenleg csak keresi a tudomány a választ.

Miért hatnak a placebok, ha nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot, nem tudjuk. A placebo a latin ’placere’ – tetszeni szóból ered, jelentése: örülni fogsz nekem. Eleinte hatástalan szereket és gyógymódokat értettek a placebo kifejezésen. De a II. világháború idején több dokumentált eset is bizonyította létezését, amikor a fájdalomcsillapítóból kifogyván, jobb híján sóoldatot adtak a sérülteknek, s meglepődve tapasztalták, hogy jelentősen csökkentek fájdalmaik.

 

Gyógyszerek vizsgálata

Egy új gyógyszer elkészítése után az alábbi módon tesztelik hatékonyságát: a betegek egyik csoportja a gyógyszerből, a másik pedig a placeboból kap, ám sem a betegek, sem pedig a kutatók nem tudják a vizsgálat végéig, hogy melyik csoport kapta a vizsgálandó szert, és melyik a placebót. Hatékonynak akkor nevezhető egy gyógyszer, ha a javulási, gyógyulási arány a gyógyszerrel kezelt csoportban egyértelműen nagyobb. Ha azonban a két betegcsoport állapota hasonló mértékben javult, a változást a placebohatásnak tulajdonítják, a gyógyszert hatástalannak minősítik, s nem kerül forgalomba.

placebo-makkegeszseg

Kép forrása: pixabay.com

De hogyan működik?

Sokan pszichológiai okokkal magyarázzák, miszerint a betegek gyógyszernek vélik, s hisznek benne. Ez esetben a hit ereje az, ami hat az emberi szervezetre. Másik gondolat szerint minden ember rendelkezik azzal a képességgel, hogy testének öngyógyító mechanizmusát serkentve javulást, sőt akár gyógyulást idézzen elő saját állapotában. Ez esetben a placebo mint egy aktiváló jel működhet a szervezetben. Ehhez is fontos azonban, hogy a beteg reménykedik, hogy a szer hasznos lesz.

A kulcs valószínűleg az emberi agyban keresendő. Ez a lenyűgöző mechanizmus nem csak a valódi dolgokra reagál, hanem az elvártakra is! Például, ha már tapasztaltuk az alkohol hatását magunkon, akkor is spiccesnek érezhetjük magunkat, ha alkoholmentes italt iszunk, de azt hisszük, hogy alkoholos. Ugyanez a kávénál is igaz. Koffeinmentesnél is érezhetjük annak élénkítő hatását, ha rendes kávénak gondoljuk. Agyunk sokszor becsap minket. Egy drágább terméket finomabbnak érzünk, mint egy olcsóbbat, akkor is, ha ugyanaz van becsomagolva. Egy cukortablettánál – amiről azt hisszük, hogy fájdalomcsillapító – jobban fog hatni két cukortabletta, és még jobban csökkenti a fájdalmat, ha injekciót adunk egy teljesen semleges anyaggal, mert az van a fejünkben, hogy ez egy nagyon drasztikus beavatkozás, így egészen biztosan hatni fog.

 

Valódi-e a hatás, amit a placeboval el lehet érni?

Igen, a tanulmányok azt mutatják, hogy a hatás egyértelmű. De nem egyforma hatással reagálnak rá az emberek. Különböző mértékben, de valamennyire mindnyájan érzékenyek vagyunk a placebo hatásra. Még a csecsemők, a háziállatok vagy a kísérleti egerei is fogékonyak rá. A teljességhez hozzátartozik, hogy teljes gyógyulást nagyon ritkán jegyeztek fel általa, mert az, hogy a beteg jobban érzi magát nem jelent tényleges gyógyulást.

 

Mi történik akkor, ha a beteg tudja, hogy placebot kap?

A kutatások azt bizonyítják, hogy akkor is hat a placebo, ha tudják, hogy nem gyógyszert kapnak, bár változó mértékben. Tehát téves az az elképzelés, hogy a betegek becsapása miatt működik csak ez a jelenség.

 

Milyen esetekben a leghatásosabb a placebo?

Főként fájdalommal járó, idegműködési zavaron alapuló betegségeknél, fekélyes megbetegedéseknél, krónikus fáradtságnál, fejfájás, rosszullét, hányinger, szénanátha, asztma, ekcéma, szemölcs esetén. Emellett más, súlyosabb kóroknál (pl. rákbetegség) is elérhető olykor javulás. Ez különösen fontos, hiszen ilyen esetekben a placebo-hatás miatt a test saját eszközeivel gyógyul.

 

Mi a nocebo hatás?

Ha jót tehetünk egy semleges szerrel, akkor rosszat is. A placebo hatás ellentéte a nocebo. A páciens kételkedik a kezelés hatásosságában, így az hatástalan. Amikor a nocebo hatás (mely a latin „nocere” – ártani szóból ered) fellép, előfordul, hogy a beteg állapota nem javul, hanem rosszabbodik. A nocebo-effektus egyúttal rávilágít félelmeinkre, és arra a képességünkre, hogy megbetegíthetjük saját magunkat.

 

Jelenleg a tudomány már nem arra keresi a választ, hogy létezik-e a placebo, hanem azt vizsgálja, hogyan lehet befolyásolni a hatását illetve mértékét. De akárhogyan is van, bármiért működik, érdemes komolyan vennünk s elgondolkoznunk rajta, mert életünkre pozitív hatást gyakorolhat létezése.


 

—————————————————————

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

—————————————————————

Az emberi test csodája I.
Mi az az antioxidáns?
Mi a baj a finomított cukorral?
A test feltérképezési eljárásai
Mikrohullámú sütő – Valóban káros az egészségre?
Diéták fajtái
Atkins diéta, fogyókúra – Húst hússal?
A Candida diéta
Juharszirup diéta – Látványos fogyókúra vagy veszélyes sztárallűr?
Lúgosító diéta
Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!
A Paleo-diétáról – Alapelvek egyszerűen
Az ételallergia
Elhízás? Pajzsmirigyprobléma is okozhatja!
Az izmokból eredő tenziós (feszítő) fejfájás
A cluster fejfájás
Omega-3, omega-6 zsírsavak – A szív barátai
Nagyanyáink receptjei megfázás ellen
10 meghökkentő tény az emberi testről!

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.