A Candida diéta


Az elmúlt néhány évben nagyon elterjedt a Candida diéta, s az a tévhit alakult ki, hogy a gomba jelenléte feltétlenül kóros, s számos különféle panaszt tulajdonítottak neki. Ezzel ellentétben tény, hogy a Candida albicans nevű sarjadzógomba az egészséges szervezetben is megtalálható, a természetes baktériumflóra része. Panaszt akkor okoz, ha hosszan tartó betegség, cukorbetegség, antibiotikumos kezelés miatt a szervezet védekezőképessége lecsökken, vagy ha túl sok magas szénhidráttartalmú táplálékot fogyasztunk, s a gomba elszaporodik.
candidadieta-makkegeszseg2

A szénhidrát-tartalmú ételek a Candida gomba szaporodásához ideális feltételeket biztosítanak!

A Candida sarjadzógombánál albicans és non albicans típusú candida fajokat különböztetünk meg. Hüvelyi fertőzést a Candida albicans gomba okoz 85-90%-ban. A Candida gombát egyébként a normál hüvelyflóra 12 százalékban tartalmazza, de megtalálható a bélflórában és a szájflórában is. Legnagyobb számban a bélflórában található meg. A bőr- és nyálkahártya candidiasis kialakulásában az izzadásnak és a műszálas fehérneműnek is szerepe lehet.

Tünetei: viszketés, égő érzés, folyás, fájdalmas vizelés. Férfiaknál pici, piros, viszkető elváltozások jelennek meg a makkon.

A diagnózis felállítását követően a kezelés viszonylag egyszerű: számos gyógyszer áll ma már rendelkezésre. A tünetek gyorsan elmúlnak, de súlyosabb fertőzés esetén többször kiújul és több hónapig rendszeresen visszatér. Ekkor mindenképpen javasolt a kezelést három-hat hónapig folytatni és betartani a megfelelő diétát.

 

A diétáról

Alapjában véve a Candida-diéta egészséges, ha nem túl drasztikus. Többféle leírása van a diétának, de ami közös bennük, hogy kerülni kell a finomított szénhidrátokat, a tartósítószereket, a mesterséges adalékanyagokat és az alkoholt. A cukor a Candida éltető eleme. Erőteljesen szaporodik az élesztő és a szénhidrátok környezetében, ezért erős édességéhség-érzetet okoz. Ha a gombák nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, számuk csökkenni fog, ezért fontos a szénhidrátok, tészták és kenyérfélék kiiktatása étrendünkből. Fontos a sok ballasztanyag fogyasztása a diéta során, mert a bélbolyhok tisztításával elősegíthetjük a gombák pusztulását. Ilyen például a hajdina, natúr rizs, korpák.

candidadieta-makkegeszseg1

Bár a Candida diéta során a gombát nem ajánlják, a zöldségek és hidegen sajtolt olajok fogyásztása javasolt.

Ajánlott sok zöldség fogyasztása, de a gyümölcsöket is érdemes hanyagolni 1-2 hétig, s utána is csak óvatosan, mert a gyümölcscukor is kedvező környezetet teremt a Candida szaporodásához. Egyedül csak a tejcukor engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem táplálék számukra.

A diéta során étkezések előtt 1-1 evőkanál lenmag, lenmagolaj vagy mustármag elfogyasztásával segíthetjük a szervezet tisztulását. A diéta mellett fontos az immunrendszer erősítése, probiotikumok használata és bőséges folyadékfogyasztás. A kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhetőek a későbbi panaszok kialakulása.

candidadieta_nemajanlottetelek_makkegeszseg

candidadieta_ajanlottetelek_makkegeszseg

 

—————————————————————

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

—————————————————————

Az emberi test csodája I.
Mi az az antioxidáns?
Mi a baj a finomított cukorral?
A test feltérképezési eljárásai
Mikrohullámú sütő – Valóban káros az egészségre?
Diéták fajtái
Atkins diéta, fogyókúra – Húst hússal?
Juharszirup diéta – Látványos fogyókúra vagy veszélyes sztárallűr?
Lúgosító diéta
Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!
A Paleo-diétáról – Alapelvek egyszerűen
Az ételallergia
Elhízás? Pajzsmirigyprobléma is okozhatja!
Az izmokból eredő tenziós (feszítő) fejfájás
A cluster fejfájás
Omega-3, omega-6 zsírsavak – A szív barátai
Nagyanyáink receptjei megfázás ellen
10 meghökkentő tény az emberi testről!
Mit jelent a placebo hatás és mért működik?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.