Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!


Ez a diéta a gyakorlatban is könnyen elsajátítható és szervezetünkre is jó hatással van. A hosszú élet titkának vagy életmentő diétának is nevezik. Kutatások igazolják, hogy a Mediterrán étrend követése jelentősen csökkenti a túlsúly, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A Mediterrán étrend a Földközi-tenger környékén élő népek hagyományos étkezési szokásait foglalja magába.

 

Mit együnk?
mediterrandieta_gorogsalata_makkegeszseg_

A sok zöldség fogyasztása alapvető a mediterrán országokban.

Rendszeresen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, sok halat és sovány húst, olívaolajat, fokhagymát, teljes kiőrlésű kenyeret, dióféléket, hüvelyeseket és némi vörösbort. Népszerű alapanyagok közé tartozik a paradicsom, a cukkini, a padlizsán, a szőlőlevél, a bab, az olajbogyó, a görögdinnye és a citrom. Szinte bármilyen ételt megcitromozhatunk, rengeteg vitamin van benne, s nyári melegben kellemesen hűsít.
A tésztafélékhez használjunk durumbúzát, melynek fehérje összetétele kedvezőbb egészségünk szempontjából, s magasabb a vitamintartalma is. A hagyományos mediterrán konyhában a kenyérfogyasztás nem jelentős, általában teljes kiőrlésű, kelesztetlen, sokmagvas cipót, bagettet sütnek. Érdemes a fehér kenyeret s a gyorskelesztésű péksüteményeket ezekre lecserélni.

 

Miből fogyasszunk keveset?

Minimalizáljuk a vörös húsokat, állati zsiradékokat, fehér lisztet, cukrozott desszerteket és üdítőitalokat. Csökkentsük le a só fogyasztását. Ez a diéta nem egy rövid távú, pár hetes böjtöt jelent, hanem egy akár élethosszig tartó életvitelt, mellyel egészségesebben élhetünk anélkül, hogy ez hosszú távon bármilyen hiánybetegséghez vezetne. Nincs kalóriaszámlálás, és nincs jelentős élelmiszercsoport kizárása sem.

Viszont fontos a rossz zsírok jó zsírokra történő cseréje, s a cukros édességek helyett friss gyümölcsök és olajos magvak fogyasztása. A szénhidrátok forrásai a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák. A mediterrán étrend kevés sót, ellenben sokféle zöldfűszert használ, mely illóolajokban és vitaminokban gazdagok. A legkedveltebb zöldfűszerek az oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, koriander, rozmaring, majoránna. A mediterrán országokban a legtöbb alapanyagot nyersen, párolva vagy grillezve fogyasztják el. Így megmaradnak bennük például a vitaminok, ásványi anyagok, egyéb hasznos alkotóelemek.

 

Halak, tengeri állatok, szárnyasok

Részesítsük előnyben a tengeri halakat és sovány húsokat, mert gazdag forrásai az omega 3 zsírsavaknak. Jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, ráadásul tartalmaznak A-, B1-, B2-vitamint, kalciumot, vasat, jódot, szelént, cinket és foszfort is. A mediterrán konyha a vörös húsok közül a bárányhúst és a kecskehúst is fogyasztja. Kecsketejből készítenek sajtot, valamint salátákhoz és húsokhoz joghurtot és kefirt.

 

Vörösbor
mediterrandieta_vorosbor_makkegeszsegA mediterrán étrend része a rendszeres borfogyasztás. Férfiaknak napi 2-3 dl vörösbor, nőknek napi 1-2 dl fogyasztása javasolt. Flavonoid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását, így érrendszervédő hatású. Tudományosan igazolt, hogy a mértékkel, napi szinten vörösbort fogyasztók esetén a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.

 

Olívaolaj

A földközi-tengeri népek konyhájának zsiradékforrása az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj. Fogyasztása a mindennapi életük részét képezi, mivel állati eredetű zsiradékot szinte egyáltalán nem használnak. Antioxidáns tartalma védi szervezetüket a szabadgyökök káros hatásaitól. Csökkenti a koleszterinszintet és növeli a jó koleszterint (HDL). Étkezés előtt egy kevés olívaolajjal meglocsolva az ételeket, a zsírban oldódó vitaminok sokkal könnyebben hasznosulnak a szervezetben.

Összefoglalva a diéta alapszabályai:

– Napi legalább 5 adagnyi zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféleség, hal fogyasztása olívaolaj hozzáadásával
– Törekedjünk a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztására, az adott évszaknak megfelelően!
– Zsiradékként olívaolajat használjunk!
– Mérsékelt mennyiségű borfogyasztás ajánlott naponta.
– Kevés édességfogyasztás javasolt, legfeljebb heti két alkalommal.

A Mediterrán diéta jótékony hatásait már bizonyított és elismert. Étrendje ízletes és könnyen betartható, nem is igazán nevezhető diétának, inkább “egészséges életmód”-nak.

 

—————————————————————

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

—————————————————————

Az emberi test csodája I.
Mi az az antioxidáns?
Mi a baj a finomított cukorral?
Omega-3, omega-6 zsírsavak – A szív barátai
A test feltérképezési eljárásai
Mikrohullámú sütő – Valóban káros az egészségre?
Diéták fajtái
Atkins diéta, fogyókúra – Húst hússal?
A Candida diéta
Juharszirup diéta – Látványos fogyókúra vagy veszélyes sztárallűr?
Lúgosító diéta
Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!
A Paleo-diétáról – Alapelvek egyszerűen
Az ételallergia
Elhízás? Pajzsmirigyprobléma is okozhatja!
A fejfájások típusai
Az izmokból eredő tenziós (feszítő) fejfájás
10 meghökkentő tény az emberi testről!
Mit jelent a placebo hatás és mért működik?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.