Mikrohullámú sütő – Valóban káros az egészségre?


A mikrohullámú sütők nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan és változatosan készíthetőek el bennük az ételek. Ez a mai felgyorsult világban nagy segítségére van a háziasszonyoknak. De valóban csak előnye van ennek a ma már minden háztartásban megtalálható készüléknek?

microwave-29109_1280

Egy véletlen felfedezés műve

A mikrohullámú sütőt egy teljesen véletlen felfedezést követően fejlesztették ki a második világháború idején. Úgy történt, hogy egy mikrohullámmal kísérletező amerikai hadmérnök szendvicsét mikrohullámok érték, ő pedig meglepődve tapasztalta, hogy a szendvicse felforrósodott. Így született meg a mára világszerte népszerűvé vált háztartási készülék.

A mikrohullámú sütők védői tagadják a híreszteléseket, miszerint a bennük készült ételek rákkeltő hatásúak lennének. Véleményük szerint a hírek megalapozatlanok és minden tudományos alapot nélkülöznek. Állításuk szerint az emberi szervezetre veszélyt csak a közvetlen mikrohullámú sugárzás okozhat, de mivel a készülékeket szigorúan ellenőrzik a forgalomba hozatal előtt, így nem kell tartani attól, hogy a sugárzó energia kijutna a készülékből. Bár valóban, az ajtón lévő védőrács megakadályozza, hogy a sugárzás kijusson a készülékből, nem teljesen veszélytelen a mikró használata, hiszen a gyártók a mai napig nem ajánlják, hogy a mikrohullámú sütőhöz közel hajolva nézzük végig a főzés folyamatát.

 

A mikrohullám hatása

Természetesen a mikrohullám káros az emberi egészségre, mint minden élőlényre. Soha, semmilyen körülmények között ne tegyünk élőlényt a mikróba, hiszen se megszáradni, se hangot kiadni nem fog többé… Jó néhány éve volt egy híres per az USA-ban, amikor egy idősebb hölgy a megázott macskáját mikróban próbálta megszárítani, szegény pára azonban néhány perc alatt elpusztult. A néni a bírósághoz fordult, hiszen nem volt ráírva a dobozra, hogy tilos benne állatot szárítani. A tárgyalást a hírek szerint megnyerte és jó kis összeget kapott a gyártótól.

A mikróban bekapcsolás után a mikrohullámok rezegtetni és forgatni kezdik az ételben lévő sejteket, s az így keletkező súrlódási hőtől belülről melegszik fel az étel. Bár a hagyományos főzés során is megtörténik az enzimek és fehérjék denaturálódása, a probléma ott kezdődik, hogy a mikrózott ételben megváltozik a vízmolekulák szerkezete, s ennek következtében élettani szempontból károssá válik. Mivel a szervezet számára értéktelen étellé alakul át, az egészséges sejtépítés is zavart szenved. A sejtszintű degeneráció már a rák előszobája.
Ez lehet rémhír is, de érdemes elgondolkodni az alábbi tényen: Svájcban, Franciaországban, s más országokban már tilos a mikrohullámú sütők reklámozása.

Bár az elmélet, miszerint daganatos megbetegedésekért is felelőssé tehető, nem bizonyított, a következőket érdemes megfontolni:

  • A gyártók a mai napig nem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a sütőből kijutó hullámok tökéletesen árnyékolva legyenek, így azok az élő szövetre is hatással lehetnek. Nem véletlen, hogy még hívei közül is sokan tanácsolják azt, hogy legalább 1-1,5 méterre távolodjunk el tőle használat közben, s semmiképpen ne nézzük a melegedő ételt közelről, s ezt gyerekeknek se engedjük.
  • Nagyobb adag ételeket egyáltalán nem melegít egyenletesen a mikró, ami az olvasztás funkcióra is igaz. Ezért érdemes kisebb adagokban melegíteni, s egyenletesen elhelyezni a tányéron az ételt. Ezt azért fontos kiemelni, mert így a baktériumok sem egyenlő arányban pusztulnak el különböző részeken.

cooker-82993

Egy érdekes kísérlet

1992-ben volt egy kísérlet, mely fényt derített a mikrók káros mivoltára. Az eredményeket a svácji Raum und Zeit hasábjain tették közzé. Svájci kutatók 8 önkéntesen tesztelték a mikróban melegített ételek hatásait. Az eredmény elgondolkodtató:  a mikrózott tej és zöldség fogyasztása döntően meghatározó eltéréseket okozott a vérben: az összes hemoglobinérték és a HDL, illetve LDL koleszterin aránya is csökkent, emellett a limfociták (a nyirokszöveteinkben termelődő fehérvérsejtek) szintje is rövid időre ugyan, de drasztikusan lecsökkent. Ráadásul fényérzékeny baktériumok segítségével az is kiderült, hogy a mikrohullámú energia igenis felvehető mikróból kivett táplálék útján is.

A vizsgálatok végső eredménye az lett, hogy mikrózott ételek, italok fogyasztása után az emberi szervezetben káros folyamatok indulnak el, melyek egy legyengült szervezetben akár a rák kialakulásának is kedvezhetnek. Fontos itt megjegyezni, hogy rákkeltő folyamatok a hagyományos főzés és sütés közben is keletkezhetnek, az odaégetett ételek esetében, vagy ha többször felhasznált olajban sütünk.

 

A Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének oktatóanyagában olvasható, hogy a mikrohullámú sütők csak sértetlen védőráccsal biztonságosak, a nagyobb ipari készülékek vagy nem kellő védelemmel rendelkező berendezések akár a spontán vetélés esélyét is növelhetik.

 

Valamire kifejezetten hasznos a mikrohullámú sütő használata:

Fertőtlenítsd vele a mosogatószivacsot!

A WHO adatai szerint élelmiszer-eredetű fertőzés következtében, csak Európában évente 130 millió ember betegszik meg. Ennek legfőbb forrása pedig a mosogatószivacs. Ezen könnyen telepednek meg a nyers tojásból, nyers húsból, valamint a növények táptalajából származó vírusok és baktériumok.

Egy vizsgálat szerint napi két perces mikrózással fertőtleníthetjük a mosogatószivacsot. A melegítés hatására a kórokozók 99%-a elpusztul. A mikró e képességét a termelt hő okozza, nem a sugárzás, s ezért kissé nedves állapotban kell behelyezni a szivacsot, nehogy kigyulladjon.

 

Összességében elmondható, hogy hacsak nem akarjuk kitenni magunkat némi egészségkárosodásnak, csak a legszükségesebb esetekben használjuk a mikrót, és akkor se tegyünk bele műanyag dobozban semmit – a meleg hatására kioldódó, káros BPA a mi szervezetünket is károsíthatja. A jelenleg rendelkezésre álló információk arra engednek következtetni, hogy az egészségre ártalmas lehet, így gyermekeinket tartsuk távol tőle, s használjuk minél ritkábban.

 

————————————————————————–

EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELHETIK:

————————————————————————–

Az emberi test csodája I.
Mi az az antioxidáns?
Mi a baj a finomított cukorral?
A test feltérképezési eljárásai
Diéták fajtái
Atkins diéta, fogyókúra – Húst hússal?
A Candida diéta
Juharszirup diéta – Látványos fogyókúra vagy veszélyes sztárallűr?
Lúgosító diéta
Mediterrán diéta – Egészségesen finomat!
A Paleo-diétáról – Alapelvek egyszerűen
Az ételallergia
Elhízás? Pajzsmirigyprobléma is okozhatja!
Az izmokból eredő tenziós (feszítő) fejfájás
A cluster fejfájás
Omega-3, omega-6 zsírsavak – A szív barátai
Nagyanyáink receptjei megfázás ellen
10 meghökkentő tény az emberi testről!
Mit jelent a placebo hatás és mért működik?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.